Værktøjskassen er et redskab til, at netop din ungdomsuddannelse kan blive tobaksfri. Mangler du viden om netop din kommunes rygestopstilbud? Ved du hvad din ungdomsuddannelse har af muligheder i forbindelse med kurser og foredrag, og hvordan det kan planlægges på dine præmisser? Virker implementeringen af indsatsen uoverskuelig, og mangler du inspiration til en god implementeringsproces. Værktøjskassen forsøger at hjælpe dig med svar på ovenstående, og gør det på en simpel og overskuelig måde.

Gå til: Kommunale rygestoptilbud til de unge

Gå til: Kommunale tilbud til medarbejdere

Gå til: Digitale rygestoptilbud

Gå til: Informationspjecer

Gå til: Anbefalinger til implementeringsprocessen

Gå til: Q&A - Ofte stillede spørgsmål

Kommunale rygestoptilbud til de unge

Alle kommuner i Region Midtjylland tilbyder hjælp til rygestop, men tilbuddene kan variere på tværs af kommunerne. Mange kommuner tilbyder bl.a. rygestopforløb ude på ungdomsuddannelserne, og flere af dem er endda omkostningsfri. Kræftens bekæmpelse uddanner også frivillige til at afholde events og sundhedsbesøg vedrørende rygning og tobak. Disse events kan agere kickstarter til implementeringen af den tobaksfri skoletid, hvor dine elever kan motiveres til et rygestop igennem øvelser og aktiviteter.

Hvis du vil læse mere om rygestopstilbud i din kommune, så kan du her finde oplysninger om kontaktpersoner i din kommune. Du kan også finde en liste over kontaktpersoner fordelt på kommunerne i regionen under fanen kontakt.

Du kan også læse om events og sundhedsbesøg på Kræftens bekæmpelses hjemmeside.

Du kan også altid ringe til stoplinjen på 81 31 31 31 eller sende en sms med teksten 'Rygestop' til 1231 – så bliver du ringet op af en rådgiver.

Kommunale tilbud til medarbejdere

Partnerskabet om tobaksfri ungdomsuddannelser støtter også op om tobaksfri medarbejdere. Ligeledes støtter vi op om, at medarbejderne rustes til at kunne manøvrere de tobaksfri skolepolitikker. Kræftens bekæmpelse udbyder kurser og møder til medarbejdere, så der kan skabes et fælles grundlag for kompetenceudvikling i form af samtalemæssige færdigheder og praktisk træning til håndteringen af en tobaksfri skoledag. Kurset "Korte samtaler med unge" kan bl.a. klæde dig på til at arbejde professionelt med at mindske rygning blandt elever på uddannelsesinstitutioner.

Du kan læse mere om kurser for medarbejdere på Kræftens bekæmpelses hjemmeside. 

Du kan også altid kontakte en af dine kommunale rygestopsrådgivere for lokal sparring, hvor i sammen kan finde ud af hvordan I bedst muligt indføre tobaksfri skoletid på din ungdomsuddannelse.

Du kan også altid ringe til stoplinjen på 81 31 31 31 eller sende en sms med teksten 'Rygestop' til 1231 – så bliver du ringet op af en rådgiver.

cigarettes-2142848_1920.jpg

Digitale rygestoptilbud

Kræftens bekæmpelse har udviklet to forskellige gratis rygestops-applikationer målrettet henholdsvis unge og voksne.

Xhale

Rygestop-appen udviklet til unge mellem 16 og 25 år hedder Xhale. Appen byder bl.a. på videocoaching, stopplaner og motivationsbeskeder. Man kan også bruge appen til at se, hvor mange penge man har sparet på cigaretter, hvad der sker i kroppen under et rygestop og blogge med andre ligesindede. Xhale-appen har desuden vundet en international digital pris for kreativitet og interaktivitet. Xhale kan finde og downloades her, samt til din smartphone på Google Play eller App Store.

E-kvit

Rygestops-appen udviklet til voksne over 25 år hedder e-kvit. Appen deler mange af de samme funktioner som ovenstående, og kan hjælpe dig både til et absolut rygestop eller at skære ned på dit forbrug. E-kvit tilbyder visning af videoer med andres erfaringer, og hjælp udfordringer du kan støde på under et rygestop. E-kvit kan findes og downloades her.

Gratis materiale og informationspjecer

Det er vigtigt, at det gøres synligt, at skolen er tobaksfri. Det behøver dog ikke at koste noget. Din uddannelse kan selv få plakater, pjecer og postkort til, at synliggøre skolens engagement i et tobaksfrit ungdomsmiljø. Klik her hvis du vil se forskellige informationspjecer fra Kræftens Bekæmpelse

Sund By Netværket har også udviklet en række inspirerende illustrationer, som din ungdomsuddannelse kan gøre brug af til at komme i dialog med de unge om tobak. Hvis du vil vide mere, kan du finde illustrationerne fra Sund By Netværket her.

Anbefalinger til implementeringsprocessen

Når din ungdomsuddannelse har taget beslutningen om at blive tobaksfri, kan det være en god ide at få udarbejdet en implementeringsplan. Kræftens Bekæmpelse har bl.a. udformet den følgende 5. skridts implementeringsplan, som din ungdomsuddannelse med fordel kan tage udgangspunkt i.

Endvidere har Region Hovedstaden også udarbejdet en anbefaling til en implementeringsplan for røgfri skoletid. Implementeringsplanen er omskrevet således, at den stemmer overens med Region Midtjyllands indeværende indsats om tobaksfri skoletid. Hvis du vil læse mere, kan du hente implementeringsplanen her. 

Q&A - Ofte stillede spørgsmål